Roosendaal danst

 

Van 19 tot en met 24 september verandert Roosendaal in een echte dansstad, waarin een nieuw concept van danskunstbeleving gestalte krijgt. Roosendaal is voortrekker in het uitrollen van een ecologisch model van de danskunst. Dat betekent dat danskunstbeleving, zowel op professioneel als op amateurgebied, samen zal gaan met de energie van de gemeente Roosendaal.

'Ecologisch' betekent dat alles met elkaar verbonden is in een biotoop van de stad, zonder te denken in een hiërarchisch model. Kunst staat voor uitdrukking, reflectie , diversiteit, energie maar het gaat vooral om beleving. Hierbij zal zowel de danser zelf als het publiek verbindingen aangaan. In de ecologie werken ook alle organisaties samen om daarmee krachten en uitgangspunten met elkaar te verbinden en zodoende een nieuwe identiteit te vormen. Roosendaal Danst is niet alleen een festivalorganisatie, maar ook een platform voor de dans in Roosendaal. Danskunst in een maatschappelijke en culturele omgeving geeft een meerwaarde aan de leefbaarheid van de gemeente, maar zorgt ook dat “kunst” in allerlei vormen zichtbaar is.

Het accent van Roosendaal Danst ligt op die verbindingen en vernieuwingen in het landschap van de dans.

We sluiten aan bij de uitgangspunten van de cultuurvisie van de gemeente Roosendaal, ontwikkeld door Cultuurnetwerk Rosendaal: “Dit zijn maatschappelijke functies die kunst en cultuur al tijden vervullen en waar ze in uitblinken. In het kader van de cultuurvisie voor de komende jaren voegen we hier graag drie overkoepelende begrippen aan toe: verbinding met elkaar, superdiversiteit en ecologie”.

Festival Roosendaal Danst bouwt aan een nationale en internationale erkenning, waardoor ook Roosendaal een erkenning krijgt van een goed “innerlijk potentieel”.

Meer dan ooit bestaat Roosendaal en omgeving uit een veelvoud van groepen met eigen (culturele) identiteiten en achtergronden. Om deze superdiversiteit met elkaar in verbinding te brengen is als kernwaarde vooral vertrouwen nodig. Vertrouwen om de ander te ontmoeten, om over je eigen grenzen te stappen en nieuwe gebieden te verkennen.

Het hoogtepunt van die samenhang ligt in het festivalweekend waarbij de stad bruist.

Voorafgaand zijn er diverse activiteiten in en buiten Roosendaal om de attentiewaarde van het festival te vergroten. Vooral artist-in-residence Viko Any Rindarsyah uit Indonesië speelt hierin een centrale rol.

Samenwerking en ondersteuning : Cultuurlinc (De Kring,Tongerlohuys en CultuurCompaan), T’plein, gemeente Roosendaal, TV/Radio Zuid-West, VVV, Rabobank, amateurdansscholen uit Roosendaal en de regio, Ondernemersvereniging Roosendaal, Horeca Roosendaal, diverse dorps- en wijkgebonden initiatieven (zoals Burgerhout Bruist), professionele dansgezelschappen uit Nederland (Vuur en Vlam Produkties en De Dansers), professionele hbo- en  mbo-dansacademies (Fontys Tilburg, Lucia Marthas Institute for Performing Arts Amsterdam, Koninklijk Conservatorium Den Haag, MBO Dans Goes)en Qoqo en Nishant Bhola/Dansgezelschap World of Dance.

Foto's

Roosendaal danst