02-10-2017

Eerste editie Short Filmfestival Roosendaal van hoge kwaliteit

Eerste editie Short Filmfestival Roosendaal van hoge kwaliteit

Short Filmfestival Roosendaal bracht van 29 september t/m 1 oktober een hele nieuwe filmbeleving naar de Roosendaalse binnenstad. Korte films van nationaal en internationaal jong filmtalent werden vertoond in verschillende winkeletalages in de stad. Filmmakers kregen zo een bijzonder podium en een breed publiek is geïntrigeerd geraakt door film en maakte kennis met jong talent.

Curator Gerard van den Broek is verantwoordelijk voor de keuze van de short- en super short-films van 3 à 5 minuten. De makers dongen met deze films mee naar twee awards – een publieksprijs en een juryprijs – vernoemd naar de van oorsprong Roosendaalse cineast Fons Rademakers. In de vakjury namen zitting San Fu Maltha, Leon Verkade, Jan Luijsterburg, Luuk de Kok, Jeroen Overbeek en Mieke Bernink.

Er kwamen meer dan vierhonderd inzendingen uit binnen na een oproep via social media. Curator Gerard van den Broek selecteerde hieruit zeventig films die drie dagen lang zijn vertoond. Zondagavond tijdens het filmgala reikte de jury de Fons Rademakers Awards uit voor de beste films.  De juryprijs is toegekend aan de Roemeense Laura Lazerescu voor haar film Irreversible. Irreversibleis een single shot film die het leven van een vrouwelijke artiest presenteert, meer als een typologie, terwijl het belangrijkste thema het verloop (van tijd) is en hoe dit verloop haar beïnvloedt. Aan het einde van haar leven wil ze de tijd terugzetten en momenten van roem, jeugd en liefde herhalen.

De publieksprijs is gewonnen door Felicity de Hart uit Breda voor It Socks. Felicity de Hart heeft een grote passie voor het maken van stop motion animaties. ''Het proces van een stop motion animatie is keer op keer anders en dat houdt het altijd interessant''. Het leukste aan de productie van een stop motion vindt ze het animeren.

De toekomst

Het doel van Cultuurnetwerk Roosendaal is het Short Filmfestival Roosendaal minimaal vijf jaar in Roosendaal te organiseren. In 2018, als Roosendaal 750 jaar bestaat, is het thema van het festival Geschiedenis en hoopt de organisatie met meer binnenstadsondernemers te kunnen samenwerken.

Foto's

Het team achter Short Filmfestival Roosendaal editie 2017

Roosendaal introduceert de Fons Rademakers Award

Er zijn nog véél meer foto’s gemaakt...

Bekijk het album

Video