30-10-2017

Eerste hackathon levert oplossingen voor wicked problems

1.     Hersenletsel, zie het niet over het hoofd!

2.     Ondersteuning bij hersenletsel: Aanbod in beeld!

3.     Hoe krijg je jongeren en ouderen samen aan het bewegen?

Drie wicked problems waar vijftien creatieve koppen zaterdag 28 oktober oplossingen voor zochten en vonden. Nick van Breda leidde de hackers gedurende het twaalf uur durende programma.

De dag is geopend door inleidingen van drie keynote speakers. Pim Meyer, adviseur bij Twijnstra Gudde, ging in op de rol en waarde van kunstenaars binnen sociaal-maatschappelijke projecten. Leroy Naarden van PhysiQ Fitness/Crossfit Zuid liet zien hoe de evolutie van de mens invloed heeft op onze gezondheid en gedrag. Evelien Pirard en Nicolle van Hoof, experts op het gebied van Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), lichtten de twee problemen in de wereld van NAH toe.

Na brainstorming, dreamcatching, scenario’s bouwen en try outs presenteerden de teams hun oplossingen voor jury en publiek. Het winnende team heeft op creatieve wijze het probleem eenzaamheid en bewegen aan elkaar verbonden door verzorgingstehuizen om te vormen tot welzijnscentrum. 

De uitdagingen

1. Hersenletsel, zie het niet over het hoofd!

650.000 Nederlanders hebben Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Mensen die een ongeval hebben gehad, een hersenbloeding of hersenvliesontsteking, het zijn maar een paar voorbeelden van oorzaken van NAH. Ondanks dat je het niet altijd ziet, ken jij ongetwijfeld mensen met hersenletsel. En daar ligt ook de kern van het probleem, het is vaak niet zichtbaar en erg ingrijpend. Mensen die hersenletsel hebben lopen heel vaak vast in hun dagelijks leven en weten niet waar ze terecht kunnen. Ook zorgverleners weten niet altijd even goed waar ze patiënten heen kunnen sturen. En nog vaker komen patiënten niet eens bij hun zorgverlener met de hulpvraag.

Wat hebben we nodig?
Hersenletsel moet beter herkend en erkend worden. Patiënten en zorgverleners moeten de weg vinden naar oplossingen voor hun problemen. Wat is hersenletsel? Hoe uit het zich? Wat kun je er aan doen? Deze vraagstukken moeten bekend worden.

Waarom is het eerder nooit gelukt dit probleem op te lossen?

  • Er zijn folders gemaakt, website, scholing, voorlichting en toch komt het nog niet op de plaatsen waar je het wilt hebben.
  • Het is een ongrijpbaar en ingewikkeld probleem waar maar een beperkte groep mensen intensief mee bezig is.
  • Professionals weten wel wat de term NAH inhoudt maar niet hoe dit zich allemaal kan uiten en wat de gevolgen zijn.
  • Er zijn geen structurele financieringsmogelijkheden om actief aanbod in kaart de brengen en houden.

2. Aanbod in beeld!

Het aanbod voor ondersteuning bij hersenletsel is groot en gevarieerd, maar hoe zorgen we ervoor dat dit aanbod zonder geld en grote inspanning actueel en vindbaar blijft? De zorg en de hulp is versnipperd over de regio en wisselt vaak en snel. Het is moeilijk om al dat aanbod goed in beeld te krijgen en houden. Zorgprofessionals weten daardoor niet altijd goed waarnaar ze mensen met hersenletsel kunnen verwijzen.

Wat hebben we nodig?
Een mogelijkheid of middel om informatie over organisaties die ondersteuning bij hersenletsel bieden te verzamelen. Dit moet makkelijk te vinden zijn, compleet zijn en actueel blijven.

Waarom is het eerder nooit gelukt dit probleem op te lossen?
Er zijn al veel pogingen gewaagd om een sociale kaart te maken en levend te houden. Er is geen structureel geld om mensen in te huren die lijsten bijhouden. 

3. Is het mogelijk om jongeren te matchen met eenzame ouderen? En ze samen aan het bewegen te krijgen? 

Twee totaal verschillende generaties en allebei om andere redenen komen ze steeds minder buiten. Het is algemeen bekend dat bewegen de gezondheid bevordert. Daarom zoeken we creatieve breinen die het probleem van eenzaamheid bij ouderen en een inactieve leefstijl durven aanpakken. Kunnen we die gepensioneerde kapitein of ambulancechauffeur in contact brengen met jongeren. Naast prachtige verhalen hebben zij een shortcut naar kennis en ervaring. En dat geldt andersom natuurlijk net zo goed!  

Foto's

Eerste hackathon levert oplossingen voor wicked problems

Er zijn nog véél meer foto’s gemaakt...

Bekijk het album